Posts in Alle

Erkende erfgoedbibliotheken

In Vlaanderen en Brussel zijn er momenteel negen door de Vlaamse overheid erkende erfgoedbibliotheken:

Lees verder

Over mooie oude drukken. Genieten van boeken gedrukt vóór 1840

Voorpagina van de publicatie
Verhelst, Karel. Over mooie oude drukken. Genieten van boeken gedrukt vóór 1840 In Gedrukt verleden, Edited by Renate Maes. Vol. 3. Hasselt: Deputatie van de Provincieraad van Limburg, 2013.

Werken met deze boeken is een dankbare taak. Deze eeuwenoude documenten beschermen tussen hun banden namelijk heel wat kunstige pareltjes! Twee à drie eeuwen geleden werkten kunstenaars en ambachtslui aan de vervaardiging van de prenten in deze boeken. Gelukkig werd er in die tijd op een duurzame manier gewerkt: boeken waren er voor de...

brochure openen | meer

Over preventieve conservatie van oude drukken. Zorg dragen voor boeken gedrukt vóór 1840

Voorpagina van de publicatie
Verhelst, Karel. Over preventieve conservatie van oude drukken. Zorg dragen voor boeken gedrukt vóór 1840 In Gedrukt verleden, Edited by Dirk Duwijn. Vol. 2. Hasselt: Deputatie van de Provincieraad van Limburg, 2012.

Oude boeken zijn een kostbaar bezit. Om ze voor verval te behoeden nemen bibliotheken eerst en vooral maatregelen om ze in de beste omstandigheden te bewaren zonder daarbij in te grijpen op de boeken zelf. Dit noemen we preventieve conservatie. Met het overbrengen, reinigen en plaatsen in een erfgoeddepot van haar Collectie Oude Drukken heeft de...

brochure openen | meer

Over oude drukken. Kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840

Voorpagina van de publicatie
Verhelst, Karel. Over oude drukken. Kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 In Gedrukt verleden, Edited by Renate Maes. Vol. 1. Hasselt: Deputatie van de Provincieraad van Limburg, 2012.

Deze brochure laat het brede publiek kennismaken met oude drukken. Ze legt uit wat oude drukken zijn en toont hun voornaamste kenmerken. De brochure behandelt en illustreert de volgende vragen: - Wat zijn oude drukken? - Welke vormen nemen oude drukken aan? - Hoe is een oude druk opgebouwd? - Hoe ziet de titelpagina eruit? - Welke lettertypes...

brochure openen | meer

De Openbare Bibliotheek Brugge in woord en beeld

29-04-2013

Ter gelegenheid van erfgoeddag maakte de Openbare Bibliotheek Brugge (OBB), één van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, een korte documentaire over middeleeuwse getijdenboeken. Dit filmpje werd getoond als inleiding op de tweedaagse tentoonstelling 'Hora est: middeleeuwse getijdenboeken in de Openbare Bibliotheek Brugge'.

lees verder

Tentoonstelling 'Over mooie oude drukken. Genieten van boeken gedrukt vóór 1840'

Een episode uit de Tachtigjarige Oorlog. Ets van Jan Luyken
06-04-2013 - 01-06-2013

Een selectie van de mooiste afbeeldingen uit de collectie van 7.500 oude drukken is deze maanden te zien in de Provinciale Bibliotheek Limburg (Hasselt). In een tijd zonder fotografie rekenden drukkers op tekenaars en graveurs om boekillustraties te maken. Van de vruchten van dit grotendeels verdwenen vakmanschap kunnen we vandaag nog genieten dankzij onze erfgoedbibliotheken. lees verder

Over preventieve conservatie van oude drukken

Een handschrift onder een boekscanner
24-10-2012

De tentoonstelling en brochure Over preventieve conservatie van oude drukken. Zorg dragen voor boeken gedrukt vóór 1840 van de Provinciale Bibliotheek Limburg zijn de tweede uit de reeks Gedrukt Verleden. Ze plaatsen het conservatieproject dat de bibliotheek sinds 2008 uitvoert in de kijker. lees verder

Tentoonstelling 'Over preventieve conservatie van oude drukken'

Afstoffen van de platten met een doek
20-10-2012 - 30-03-2013

Om de Collectie Oude Drukken en het project voor preventieve conservatie bij het brede publiek bekend te maken organiseert de Provinciale Bibliotheek Limburg in 2012 en 2013 onder de titel ‘Gedrukt verleden’ drie tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling was educatief van opzet en legde uit wat oude drukken zijn en toonde hun voornaamste kenmerken. De tentoonstelling ‘Over preventieve conservatie van oude drukken. Zorg dragen voor boeken gedrukt vóór 1840’ is hierop het vervolg. lees verder

Nottebohmlezing 'Jona Lendering | Alexander de Grote: oude ideeën, nieuwe bronnen'

Cover van 'Alexander der Grote. De ondergang van het Perzische Rijk'
16-09-2012

De veldtocht van de Macedonische koning Alexander de Grote tegen het Perzische Rijk is een van de beroemdste gebeurtenissen uit de Oudheid. Jona Lendering reisde hem achterna.

Helden, de geschiedenis bulkt ervan. Tijdens de Nottebohmlezingen van 2012 worden daden, gedachten en petites histoires van grote helden en heldinnen uit de doeken gedaan.

lees verder

Verbouwingswerken magazijnen Centrale Bibliotheek KU Leuven

Technici plaatsen nieuwe elektrische leidingen
02-07-2012

In de Centrale Bibliotheek van de KU Leuven, één van de twee erfgoedbibliotheken van deze universiteit, wordt deze zomer begonnen met verbeterwerken aan de magazijnen. Deze werken zullen zeker duren tot de herfst van 2013.

In juli wordt begonnen met het plaatsen van een nieuwe transformator voor het gebouw, die de basis zal vormen voor het vernieuwen van het elektriciteitsnet.

In augustus starten de echte herinrichtingswerken in de magazijnvleugel. Die omvatten:

lees verder

Brochure 'Over oude drukken: kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840'

Pagina uit de brochure
22-06-2012

De tentoonstelling ‘Over oude drukken. Kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840’ van de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) laat het brede publiek kennismaken met oude drukken. Ze legt uit wat oude drukken zijn en toont hun voornaamste kenmerken. Bij de keuze van de stukken overweegt in de eerste plaats het educatieve oogmerk. Er wordt geen uitputtende opsomming van alle karakteristieken van het oude boek gegeven, maar enkel de hoofdkenmerken. Daarnaast worden niet zozeer pronkstukken getoond maar gewone banden, die het vaakst voorkwamen. lees verder

Boekentoren Bouwblog: Volg de restauratie op Facebook

Boekentoren vanuit de bouwput op de binnenplaats van de UB Gent
06-06-2012

De Universiteitsbibliotheek Gent is één van de grootste Vlaamse erfgoedbibliotheken en is gehuisvest in een belangrijk architectonisch monument: de Boekentoren. De komende jaren ondergaat dit gebouw een ingrijpende restauratie. In de eerste fase, die in maart van start ging, wordt onder de binnenplaats van het gebouw een twaalf meter diep ondergronds magazijn voor de erfgoedcollectie gerealiseerd. lees verder

Hemel- en aardglobe van Willem Jansz. Blaeu van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience vertrekken voor restauratie

De hemelglobe van Willem Jansz. Blaeu
07-05-2012

Twee pronkstukken in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience vertrekken op woensdag 9 mei voor een negen maanden durende restauratie. De hemel- en aardglobe van Willem Jansz. Blaeu (1571-1638) zijn de twee grootste globes die hij vervaardigde en waarmee hij de markt veroverde. Dankzij de conserverings- en  restauratiebehandeling die nu start, kunnen de globes in optimale omstandigheden worden bewaard voor toekomstige generaties en in volle glorie worden gepresenteerd aan bezoekers.

lees verder

Nottebohmlezing 'Ron Dirven | De kisten van Van Gogh'

Vincent Van Gogh | Populierenlaan in de herfst
13-05-2012

Aan het begin van de 20e eeuw raakte het grootste deel van Van Goghs Nederlandse oeuvre zoek. Bij een verhuizing werd het door Vincents moeder in Breda achtergelaten en jaren later voor een paar centen op straat verkocht. Een deel is teruggevonden en erkend als werk van Vincent van Gogh. Veel verdween. Dat leidde tot mythevorming en alsmaar nieuwe ontdekkingen van ‘verloren’ werken. De geschiedenis van de kisten van Van Gogh is een spannend verhaal dat nog steeds menig hart sneller doet kloppen.

lees verder

Nottebohmlezing 'Nicolas Maeterlinck | Wonen in dromen'

Saint Wandrille
15-04-2012

De Belgische Nobelprijswinnaar voor Literatuur Maurice Maeterlinck woonde zowel in Gent, Normandië als aan de Azurenkust. De auteur van L’oiseau bleu en Pelléas et Mélisande verbleef in kasteelhoeves, abdijen en exuberante villa’s. De sfeer van die residenties en van de bijhorende tuinen oefende een grote invloed uit op zijn belangrijkste literaire werken.

lees verder

Tentoonstelling 'Over oude drukken. Kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840'

Detail van de omslag van een oude druk uit de collectie 'Oude drukken'.
03-03-2012 - 29-09-2012

Om de Collectie Oude Drukken en het project voor preventieve conservatie bij het brede publiek bekend te maken organiseert de Provinciale Bibliotheek Limburg in 2011 en 2012 onder de titel ‘Gedrukt verleden’ drie tentoonstellingen. De tentoonstelling ‘Over oude drukken. Kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840’ is hiervan de eerste.

De tentoonstelling laat het brede publiek kennismaken met oude drukken. Zij legt uit wat oude drukken zijn en toont hun voornaamste kenmerken.

lees verder

STCV goes digital: online exemplaren Universiteitsbibliotheek Antwerpen toegevoegd

Een boek uit STCV op het digitaal platform van de UA
09-03-2012

De Short Title Catalogus Vlaanderen, de bibliografie van het in Vlaanderen gedrukte boek vóór 1801, neemt sinds dit jaar links op naar integraal gedigitaliseerde exemplaren van werken die in de databank zijn beschreven. Hierdoor is het mogelijk vanuit een STCV-record ineens een digitaal exemplaar te raadplegen. In eerste instantie werden 1042 van de Universiteitsbibliotheek Gent opgenomen.

lees verder

Nottebohmlezing 'Jan De Volder | De ware geest van Pater Damiaan'

Pater Damiaan
18-03-2012

Iedere tijd heeft zijn beeld van Pater Damiaan. Al tijdens zijn leven tussen de melaatsen van Molokai, Hawaï, en bij zijn dood in 1889 genoot hij faam van heiligheid. In 1936 veroorzaakte de overplaatsing van zijn lichaam naar Leuven in België een nooit geziene volkstoeloop. Ook vandaag nog zijn weinig Belgen zo wereldwijd bekend als hij. In 2005 verkozen Nederlands- en Franstalige Belgen hem tot hun grootste landgenoot.

lees verder

Openbare Bibliotheek Brugge en CORES starten project voor eerstelijnszorg erfgoedcollecties

Droogreinigen van de band bij het uit de kast halen van de boeken
07-02-2012

Erfgoedcollecties laten leven veronderstelt dat ze in goede gezondheid verkeren. Dit gebeurt door toe te zien op preservering, conservering en restauratie. Een belangrijke stap in dit proces is het verwerven van inzicht in de fysieke toestand van de individuele handschriften en boeken (schaderegistratie) en conserverende handelingen of kleine restauraties toe te passen op objectniveau.

lees verder

Provinciale Bibliotheek Limburg neemt grootste sorteerinstallatie in de Benelux in gebruik

Ontwerptekening deel sorteerinstallatie
02-02-2012

De Provinciale Bibliotheek Limburg, partnerbibliotheek van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, is zaterdag 21 januari na een gedeeltelijke verbouwing officieel heropend. De verbouwing maakte het mogelijk om het het grootste documentsorteersysteem van de Benelux te installeren. Er werd 1 miljoen euro geïnvesteerd in een automatisch systeem met zelfuitleenbalies, betaalautomaten en een inleverkluis die ook 's nachts gebruikt kan worden.

lees verder

Nottebohmlezing 'Tom Verschaffel | Beroemd en onbekend: het wisselvallige lot van Hendrik Conscience'

Hendrik Conscience en de Gulden Sporenslag
19-02-2012

Hendrik Conscience is de meest beroemde Vlaamse schrijver van de negentiende eeuw. Gevierd in zijn tijd, maar ook omstreden. Gedreven en overtuigd, maar tegelijk ook opportunistisch, en vatbaar voor de roep van het succes en het geld. Een niet te stoppen verteller, schrijver van meer dan honderd boeken, maar tegelijk ook de auteur van slechts één werk: De Leeuw van Vlaanderen (1838). Een van de grootste helden van de Vlaamse Beweging, maar dan wel één waarmee niet graag wordt uitgepakt. Een icoon, dat voorwerp is van spot. Onbetwist, en tegelijk misprezen en miskend. lees verder

Terugkeer Bijbel van Anjou in vernieuwde Maurits Sabbebibliotheek

Receptie
01-02-2012

Op vrijdag 27 januari keerde de minutieus geconserveerde en ingebonden Bijbel van Anjou terug naar zijn definitieve bewaarplaats: de Leuvense Maurits Sabbebibliotheek. Deze bibliotheek, verbonden aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven, onderging het voorbije jaar een ingrijpende renovatie. Lees- en werkruimtes werden uitgebreid en de preciosaruimte is verdubbeld in omvang en gerenoveerd met respect voor de oorspronkelijke architecturale elementen in het gebouw.

lees verder

Restauratie bibliotheek van de abdij van Bornem

Erfgoedbibliotheek van de Sint-Bernardusabdij te Bornem
20-01-2012

De bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij te Bornem bevat een unieke collectie boeken met een niet te onderschatten culturele en erfgoedwaarde, waaronder een aantal handschriften en oude drukken. In het kader van de geplande restauratie van het hele abdijcomplex zal ook de bibliotheek in een nieuw kleedje worden gestoken. Het gebouw, dat dateert uit de jaren 1880, kampt al enige tijd met vochtproblemen waardoor de waardevolle boeken die er worden bewaard aangetast worden door schimmels.

lees verder

Stedelijke Erfgoedbibliotheek Mechelen wordt ontsloten via Anet

Boekenrek met oude boeken
17-01-2012

De Mechelse editie van Gazet van Antwerpen meldt dat de bibliotheekcollectie van het Stadsarchief van Mechelen zal worden ontsloten via Anet, de netwerkcatalogus van de Universiteit Antwerpen. De Mechelse Stedelijke
Erfgoedbibliotheek omvat meer dan 33.000 titels, zowel boeken als kranten en tijdschriften.

lees verder

STCV goes digital: links naar online exemplaren opgenomen

Franciscus Aguilon, Opticorum libri sex, folio R2 recto
12-01-2012

De Short Title Catalogus Vlaanderen, de bibliografie van het in Vlaanderen gedrukte boek vóór 1801, neemt vanaf nu ook links op naar integraal gedigitaliseerde exemplaren van opgenomen titels. Hierdoor is het mogelijk vanuit een STCV-record ineens een digitaal exemplaar te raadplegen.

lees verder

Nottebohmlezing 'Emmanuel Waegemans | Reis van Petersburg naar Moskou'

Tsarin Catharina 'de Grote'
15-01-2012

In 1790 verscheen in Rusland het boek Reis van Petersburg naar Moskou waarin met scherp werd geschoten op de Russische keizerin Catherina II. Die verbande de criticaster naar Siberië. Het boek was tot in de 20e eeuw taboe en de auteur werd een martelaar van de revolutie.

Emmanuel Waegemans heeft zijn historische reis met Wim Coudenys overgedaan en gezocht naar sporen van de machtige keizerin en haar ongenadige criticus. Ze reconstrueren een tijdsgeest en leggen een verband met vandaag. Wat rest er nog van het ‘prachtige’ Rusland van Catherina ‘de Grote’ ?

lees verder

Eerste gedigitaliseerde boek uit collectie Museum Plantin-Moretus online

Auteursportret uit 'Theatre de l'univers' van Abraham Ortelius
21-11-2011

Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet stelt het eerste volledig gedigitaliseerde boek uit haar rijke erfgoedcollectie online ter beschikking. Het is de atlas Theatre de l'univers, contenant les cartes de tout le monde avec une brieve déclaration d'icelles van Abraham Ortelius, in 1587 uitgegeven door Christoffel Plantijn. 

lees verder

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Universiteitsbibliotheek Antwerpen ontvangen unieke collectie Reynaert de Vos en fabelboeken

Illustratie bij Reynaert de Vos door Maurice Jaubert de Becque
15-11-2011

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de Universiteitsbibliotheek Antwerpen (beide partners van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek) ontvingen een unieke collectie Reynaert de Vos en fabelboeken van Wim Gielen en zijn echtgenote Trude. Beide instellingen zullen de collectie Gielen verwerken, bewaren en ter beschikking stellen. De gehele collectie zal ook digitaal ontsloten worden.

lees verder

Brugge Boekenstad?

Brugge Boekenstad
17-11-2011

Op de vraag of Brugge een boekenstad is, zullen veel Bruggelingen antwoorden: “uiteraard!”. Maar hoe diep en hoe ver reikt die overtuiging in Brugge en wordt dit ook zo buiten onze stad gepercipieerd? Hier zijn de antwoorden al veel minder overtuigend. Zou het kunnen dat Brugge als stad met een uitgesproken boekencultuur een duwtje in de rug verdient?

lees verder

'Ik wil hier heel de nacht zitten': vijf filmpjes over erfgoedinstellingen

Fragment videofilmpje Consciencebibliotheek
02-11-2011

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed liet voor de sectorbijeekomst Het Groot Onderhoud, die vorige week plaatsvond, vijf filmpjes maken waarin de liefde van gebruikers en bezoekers voor ons erfgoed centraal staat.

Onder andere de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (partner van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek), het cultureel archief KADOC, het Groeningemuseum en het M KH stonden model.

lees verder

Universiteitsbibliotheek Leuven digitaliseert jaargangen 14-18 van 'De Legerbode'

Voorpagina De Legerbode 22 oktober 1914
26-10-2011

De Universiteitsbibliotheek van Leuven heeft onlangs de digitalisering van de Belgische krant De Legerbode  afgerond. De jaargangen 1914 tot en met 1918 zijn sinds kort online beschikbaar via LIBISnet en Abraham - Catalogus van Belgische kranten.

lees verder

Universiteit Antwerpen conserveert en digitaliseert eerste druk van Dirk Martens

Pagina uit de oudste druk van Dirk Martens
17-10-2011

In 1473 drukte Dirk Martens het eerste boek dat in ons land van de pers kwam. Het enige volledig bewaarde exemplaar in Belgisch bezit berust in de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen). Het zeldzame kleinood werd recent gerestaureerd en is nu ook in digitale vorm beschikbaar.

lees verder

Zeven erfgoedbibliotheken ontvangen een kwaliteitslabel van de Vlaamse overheid

Erkende Erfgoedbibliotheek
06-07-2011

Sinds het Cultureel-erfgoeddecreet van 23 mei 2008 erkent de Vlaamse overheid de kwaliteitsvolle werking van collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties zoals erfgoedbibliotheken, archieven en musea door het uitreiken van een kwaliteitslabel. In het voorjaar 2011 dienden dertien organisaties een aanvraag in, waarvan het merendeel een aanvraag als erfgoedbibliotheek.

lees verder

Laatmiddeleeuws handschrift 'O wonderlic werc' online beschikbaar

Verluchte pagina uit 'O wonderlic werc'
17-05-2011

Vanaf woensdag 18 mei is O wonderlic werc, een laatmiddeleeuws handschrift, online beschikbaar. 'O wonderlic werc' is een perkamenten handschrift uit 1460-1470 dat devotionele teksten van literair belang bevat. Het handschrift wordt bewaard in de Openbare Bibliotheek Brugge, een van de partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

lees verder

Tentoonstelling 'Hedendaagse kunstboekbanden'

LogoXde FIRA
27-05-2011 - 09-07-2011

Van donderdag 26 mei tot zondag 29 mei vindt in Brugge het Tiende Internationaal Forum voor Kunstboekbanden (F.I.R.A.) plaats. Hoofdbestanddeel van het Forum is de gelijknamige tentoonstelling in Hoofdbibliotheek Biekorf (Openbare Bibliotheek Brugge).

Meer dan 200 kunstboekbinders uit alle hoeken van de wereld zonden de afgelopen maanden hun boekbanden naar de bibliotheek. Een vakjury beoordeelde de banden die samen een uitstekende staalkaart van het hedendaagse internationale kunstboekbinden vormen.

lees verder

Lezing 'Speuren naar Brugse vossen'

Reinaert De Vos
10-03-2011

Voordracht door dr. Rik van Daele over het middeleeuwse Reinaertverhaal dat gelinkt wordt aan 'Brugse vossen'. Aanleiding voor de voordracht is de schenking door Lotte Hellinga van 21 Reinaerdiana aan Hoofdbibliotheek Biekorf van de Openbare Bibliotheek Brugge.

lees verder

Tentoonstelling 'Liber Floridus (1121), de wereld in een boek'

Detail uit het Liber Floridus
30-09-2011 - 08-01-2012

In het najaar van 2011 wijdt het Gentse museum STAM een tentoonstelling aan het Liber Floridus. Dit middeleeuws handschrift (1100) is afkomstig uit de Sint-Baafsabdij in Gent en geschreven door kanunnik Lambertus van Sint-Omaars. De autograaf wordt bewaard in de Gentse Universiteitsbibliotheek en werd op 27 maart 2008 opgenomen in de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap.

lees verder

Google Books uit Universiteitsbibliotheek Gent nu in Europeana

Logo's Europeana, Universiteitsbibliotheek Gent, Google
28-09-2010

De Universiteitsbibliotheek Gent is de eerste die door Google gescande boeken beschikbaar maakt via Europeana.eu. Dit project, het vlaggeschip van het Europese cultureel erfgoed, groeit daardoor met meer dan 30 miljoen pagina's aan materiaal vrij van auteursrecht.

lees verder

Ontstaansgeschiedenis

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken (toen nog Vlaamse Erfgoedbibliotheek) werd in 2008 opgericht als netwerk van erfgoedbibliotheken van zes diverse, representatieve bibliotheken uit de verschillende Vlaamse provincies. Dit was een belangrijke stap in het op de kaart zetten van erfgoedbibliotheken, naast musea en archieven. Samen met het kwaliteitslabel ‘erkende erfgoedbibliotheek’ was dit het startschot voor de structurele inbedding van erfgoedbibliotheken in het Vlaamse cultureel-erfgoedbeleid.

Lees verder

Liber Trotula online op Historische Bronnen Brugge

Miniatuur uit Liber Trotula
15-12-2009

Sinds 12-11-2009 is het zogenaamde Liber Trotula online beschikbaar via de website Historische Bronnen Brugge. Dit laatmiddeleeuws handschrift van de Openbare Bibliotheek Brugge bevat een tekst in de volkstaal over vrouwengeneeskunde. De anonieme auteur - het werk wordt toegeschreven aan de vrouwelijke arts Trota uit Salerno - heeft het vooral over de baarmoeder, menstruatie, onvruchtbaarheid en bevallingen.

lees verder