Een BIO-baan bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: Sohnia blikt terug

Foto van Sohnia Hashmi

Sohnia haar stage bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek zit erop. Ze vertelt kort hoe ze daar terecht is gekomen en wat ze allemaal heeft geleerd.

Hoe kwam je bij ons terecht?

Ik heb enkele jaren moeten zoeken voor ik de juiste richting vond voor mijn hogere studies. Voor een korte periode heb ik gewerkt in de verkoop, maar ik kwam snel tot het besef dat ik opnieuw wou studeren. Iets waarbij ik mijn interesse voor geschiedenis in praktijk zou kunnen omzetten. Zo kwam ik uit bij Bibliotheekinitiatie en dat was een goede keuze. Zoals vele anderen, heb ik de Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontdekt door haar te verwarren met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Eens het mij duidelijk werd wat de Vlaamse Erfgoedbibliotheek deed, wist ik dat ik bij hun wou solliciteren. Ik hoopte om hier de nodige praktijkervaring op te doen die me vooruit zou helpen in de erfgoedsector.

Wat hebben we je laten doen?

Ik had twee belangrijkste taken, die ik met veel plezier heb verricht. De vakbibliotheek waarover ik eerder al een verslag heb geschreven dat u hier kan lezen, en mee nadenken over een diversiteitsbeleid.
Daarnaast heb ik hands-on ervaring opgedaan met verschillende administratieve taken. Ik kreeg eveneens kleinere opdrachten in verband met opmaak of de databanken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en ik zorgde voor de praktische organisatie van een plaatsbezoek van de organisatie aan verschillende bibliotheken in Parijs. Verder kreeg ik redactionele opdrachten. Zo kijk ik met trots terug op de nieuwsbrieven waaraan ik gewerkt heb.
Om via mijn stage de erfgoedsector beter te leren kennen, heb ik ook onderzoek mogen doen naar de verschillende actoren in het veld. De resultaten heb ik in een informatieve fiche verzameld zodat ook toekomstige stagairs of werknemers hier gebruik van kunnen maken.

Hoe kijk je erop terug?

Het is een enorm leerrijke ervaring geweest. Deze blik achter-de-schermen in de bibliotheek- en erfgoedsector is zeer onthullend geweest. Het doet me veel plezier dat ik deze verkenning van de erfgoedsector heb kunnen doen in een team van zeer vriendelijke en capabele mensen. Binnen de Vlaamse Erfgoedbibliotheek  staat samenwerking centraal. Samen met collega’s een project afkrijgen of een deadline halen, gaf me het gevoel om deel uit te maken van hecht team.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheek heeft een enorm bereik en werkt samen met veel partners. Ik was verrast door de zeer actieve rol die de organisatie heeft in de erfgoedsector: intensief lobbywerk, het opstellen van en samenwerken aan internationale projecten, publiekswerking, enzovoort. Vanuit een professioneel standpunt geeft het veel voldoening dat ik voor een korte periode een bijdrage heb kunnen leveren aan haar werking. Ik heb een volledig nieuwe wereld ontdekt aan organisaties die instaan voor het belang van erfgoed.
Ik ben dankbaar voor de vaardigheden die ik door deze stage heb verworven. Hopelijk kan ik ze in de toekomst benutten om zo zelf een bijdrage te kunnen leveren (aan de sector?).

• 24-10-2018
  • Maite De Beukeleer (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)