Achttiende-eeuwse droedel van een kip die een broek draagt gaat viraal

Droedel van een kip die een broek draagt in het boek van Richard Beale, 1784

Wie actief is op sociale media, heeft de afgelopen dagen misschien enkele keren een kip die een broek draagt voorbij zien komen. Het Museum of English Rural Life in het Britse Reading ontving in 2016 een schenking van 41 dagboeken van de achttiende-eeuwse familie Beale. Vorige maand werd het wiskundeboek van Richard Beale, dertien jaar oud in 1784, aan de collectie toegevoegd.

Net zoals vele jongeren vandaag, vergat Richard wel eens op te letten, en tekende hij allerlei droedels in zijn wiskundeboek. Hij tekende schepen, vuurtorens, straten, bomen en verschillende keren de hond van het gezin. De opvallendste droedel was echter die van een kip. Richard had deze kip namelijk een broek gegeven.

Het Museum of English Rural Life was zo verwonderd, dat het besliste om het verhaal van Richard en zijn wiskundeboek te delen via Twitter. In geen tijd werd het verhaal opgepikt door J.K. Rowling en wijdde The Guardian er een artikel aan. Vooral de kip genoot veel aandacht. Ook het Museum Plantin-Moretus was de commotie niet ontgaan, en deelde op Facebook een eigen voorbeeld. Scholier Egidius Josephus van Montenaeken tekende in 1791 in zijn schoolboek een pijp bij het portret van Cicero en schreef errond: "Cicero smoort op zijn gemak een pijp tabak."

We zijn er zeker van dat elke erfgoedbibliotheek zulke parel in haar collectie heeft, en zijn er dan ook zeer benieuwd naar. Daarom roept de Vlaamse Erfgoedbibliotheek op om de droedels uit uw collectie te delen op onze Facebook-pagina.

• 11-10-2018
  • Maite De Beukeleer (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)