Flandrica.be: 42 aanwinsten uit het Museum Plantin-Moretus

Vrouw maakt aantekeningen bij oud boek in vitrine in Museum Plantin-Moretus

De online erfgoedbibliotheek Flandrica.be toont letterschatten uit Vlaamse bibliotheekcollecties. Het Museum Plantin-Moretus voegde er recent 42 nieuwe titels aan toe. In totaal vindt u in Flandrica.be nu 70 toegelichte werken uit de uitzonderlijke historische bibliotheek van het museum.

Over de bibliotheek van het Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus omvat het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus. Het is Unesco-werelderfgoed. De historische bibliotheek van het museum is vandaag nog altijd ingericht als een humanistische, zeventiende-eeuwse privé-bibliotheek.

De bibliotheek ontstond in 1563, toen drukker Christoffel Plantin overging tot de aankoop van een eerste pakket boeken 'pour le service cotidien ou futur de l’imprimerie'. Plantin kocht ook handschriften en incunabelen om bepaalde werken zelf opnieuw uit te geven, en verder publicaties van concurrenten en kennissen.

Zijn opvolgers bouwden de bibliotheek verder uit. De conservators van het museum, dat in 1877 openging, leverden grote inspanningen om alle Plantin- en Moretusedities te verwerven. Vandaag bevat de bibliotheek de grootste collectie uitgaven van de 'Officina Plantiniana'.

Andere collecties

Flandrica.be bevat ook topstukken en exemplarische werken uit deze bibliotheken:

• 12-07-2018
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)