Opening nieuwe krantenleeszaal KBR

Op maandag 12 maart opende de Koninklijke Bibliotheek de nieuwe leeszaal van de afdeling Kranten en hedendaagse media. Deze ruimte is gerenoveerd dankzij het eenmalig investeringskrediet dat de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid aan de Bibliotheek heeft toegekend en biedt plaats voor werk en ontspanning in hartje Brussel.

Rijke collecties raadplegen

Meer dan 2.000 Belgische en 500 buitenlandse krantentitels, die dateren van 1800 tot vandaag, vormen samen een onuitputtelijk fonds van vele miljoenen krantenpagina’s. De gedigitaliseerde kranten zijn toegankelijk via de interface BelgicaPress, waarmee je ook kan opzoeken aan de hand van trefwoorden. De rest van de collecties is beschikbaar op microfilm of gewoon via de papieren exemplaren die u aanvraagt via de catalogus.

Modernisering

Dit renovatieproject maakt deel uit van een globaler plan dat een verbetering van de toegang tot het gebouw én tot de collecties tot doel heeft. De Koninklijke Bibliotheek wil haar collecties meer dan ooit gaan openstellen en delen met de wereld. Naast deze vernieuwde leeszaal zal ook de aankoop van een nieuw bibliotheekbeheersysteem, waarvan de catalogus het meest zichtbare onderdeel vormt, hiertoe bijdragen en voor alle gebruikers een zeer grote stap voorwaarts betekenen en heel wat nieuwe mogelijkheden bieden. We stellen u dit nieuwe systeem over enkele maanden voor, het wordt momenteel uitvoerig getest.

• 13-03-2018
  • Sohnia Hashmi (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)