Digitale lancering van twee erfgoedcollecties van Spermalie/vzw De Kade

‘Het Spermalie-gesticht voor doven en blinden’, opgericht in 1836, is in Brugge een begrip. Naast de geschiedenis van congregatie en school, herbergt men er ook de bibliotheek van Charles Louis Carton (1802-1863), stichter van de congregatie van de Zusters van de Kindsheid van Maria en oprichter van het blinden- en doveninstituut. Ook koestert men de bijzondere collectie hulpmiddelen voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Deze verzameling bevat zowel onderwijsmateriaal als apparatuur.

VZW De Kade (waartoe Spermalie behoort) zette rond beide collecties een sterke vrijwilligerswerking op poten. Vrijwilligers maakten werk van inventarisatie en fotografie van zowel de boeken als de hulpmiddelen. De Zusters van de Kindsheid van Maria, Erfgoedcel Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge en de depotconsulenten -vroeger van de Provincie West-Vlaanderen, nu Vlaanderen- ondersteunden hen daarbij.

Vanaf 22 februari worden de collecties ook digitaal ontsloten. Voor de bibliotheek gebeurt dit via het voor Spermalie vertrouwde BIDOC-systeem en de hulpmiddelen worden getoond op Erfgoedinzicht.be. Met de verhuis van zowel de bibliotheek als de hulpmiddelen naar meer toegankelijke plaatsen binnen Spermalie/De Kade, streeft men ook naar een grotere toegankelijkheid van het materiaal ‘in situ’.

• 06-03-2018
  • Sohnia Hashmi (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)