Nieuws van de DBNL - oktober 2017

DBNL nieuwsbrief oktober

De maandelijkse nieuwsbrief van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) schenkt uitgebreid aandacht aan de laatste ontwikkelingen van de website. Zo kwamen er deze maand weer werken in allerlei soorten en maten online: sensuele gedichten van Pol de Mont, het solodebuut van Gerrit Achterberg en piëtistische poëzie van twee rechtenstudenten.

De rubriek 'Parels uit de DBNL' belicht vanwege de Kinderboekenweek Wormcruyt met suycker, jarenlang hét handboek voor jeugdliteratuur. In dit historisch-kritisch overzicht uit 1950 laat D.L. Daalder zien dat ook kinderboeken rond 1700 griezelmateriaal bevatten. Het thema van de Kinderboekenweek 2017 is niet voor niets 'griezelen'.

De rubriek 'Tijdschrift in beeld' brengt dan weer Biekorf onder de aandacht, een tijdschrift dat zich toelegt op de Vlaamse taal en volkscultuur. Een van de bezielers van Biekorf was Guido Gezelle. Het tijdschrijft is inmiddels aan zijn 117e jaargang bezig.

Wilt u ook maandelijks op de hoogte blijven van nieuwtjes over de DBNL? Klik dan hier.

Over DBNL

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De website wordt jaarlijks zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

• 03-10-2017
  • Charles Derre (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)