Vacature: de Vlaamse Erfgoedbibliotheek werft een projectmedewerker aan

Logo Vlaamse Erfgoedbibliotheek
Gezocht: een doordachte maar pragmatische pionier die in samenwerking met verschillende partners de schouders wil zetten onder een pilootproject dat erfgoedbibliotheken ondersteunt bij het waarderen van hun collecties.

De organisatie

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is een netwerkorganisatie van zes representatieve Vlaamse erfgoedbibliotheken. De vzw ontwikkelt projecten rond en doet onderzoek naar de ontsluiting, de digitalisering en de conservering van erfgoedcollecties. Verder zorgt ze voor expertise-uitwisseling en deskundigheidsopbouw in de sector en sensibiliseert ze het publiek voor het rijke bibliotheekerfgoed dat in Vlaanderen aanwezig is. Ze doet dit steeds op een kwaliteitsvolle en innovatieve manier. Hiervoor won ze in 2013 de Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Het project

De komende jaren wil de Vlaamse Erfgoedbibliotheek inzetten op de stapsgewijze doorlichting of ‘waardering’ van de Bibliotheekcollectie Vlaanderen. Waarderen gebeurt vaak al impliciet door collectiebeheerders. Maar het wegen van objecten of collecties op basis van vastgelegde criteria en binnen een participatief proces is eerder nieuw in de sector. Een dergelijke methodische aanpak kan van nut zijn bij het bepalen van prioriteiten op het vlak van conservering, ontsluiting en digitalisering van collecties. Daarom wil de Vlaamse Erfgoedbibliotheek al doende waardering uittesten en uitzetten via piloottrajecten in de sector.

Het project dat loopt tot eind 2019, bestaat uit verschillende sporen:

 • Het ontwikkelen en uitwerken van een degelijk en gemakkelijk toepasbaar model voor waardering op basis van literatuur, bestaande modellen en praktijken in andere landen en subsectoren. Dit vraagt qua competenties zin voor initiatief en analytische vaardigheden,
 • Het ontwikkelen en uitwerken van praktische en heldere tools voor waardering (zoals een stappenplan, instrumenten, vorming, een handleiding) waarmee bibliotheken zelf aan de slag kunnen gaan. Dit vraagt qua competenties een klantgerichte attitude, een goede planning en een resultaatgerichte aanpak.
 • Het opzetten en begeleiden van een of meerdere concrete waarderingstrajecten. Dit vraagt qua competenties sociale en organisatorische vaardigheden.
 • Het bundelen en delen van de opgedane expertise, bijvoorbeeld via presentaties, rapporten, artikelen en deelname aan de collegagroep van FARO. Dit vraagt goede communicatieve vaardigheden.

Tegelijkertijd werkt het team van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek aan de vernieuwing van de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken (www.collectiewijzer.be). Het gaat zowel om een inhoudelijke update (gegevens) als een technische upgrade (databank). Dit gebeurt in afstemming met het waarderingsproject.

De functie

De rol van de projectmedewerker (m/v/x) is:

 • het project in goede banen te leiden en het tijdig en kwaliteitsvol te realiseren.
 • de verschillende onderdelen inhoudelijk vorm te geven en praktisch uit te werken op maat van erfgoedbibliotheken.
 • de verschillende partners te betrekken en het project met hun input bij te sturen waar nodig.
 • te luisteren naar de noden en wensen van de deelnemende bibliotheken en hen waar nodig te ondersteunen.
 • een goede communicatie op te zetten tussen de verschillende partners onderling en de bestuursorganen zodat het project gedragen blijft.
 • intern en extern te rapporteren (o.a. via de opmaak van een eindverslag van de eerste fase).
 • op een sensibiliserende en wervende manier over het project te communiceren via onze communicatiekanalen en activiteiten.
 • de nodige administratieve acties te ondernemen, waaronder het opstellen van een subsidieaanvraag voor de tweede fase.
 • input te geven voor de update en upgrade van de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken.
 • samen met de collegagroep van FARO mee te werken aan de ontwikkeling van een gedeelde methodiek en toolbox voor de cultureel-erfgoedsector.

Je wordt hierbij begeleid door de projectverantwoordelijke, de coördinator en de stuurgroep.

Het profiel

Onze projectmedewerker:

 • heeft een masterdiploma of gelijkwaardige bagage door ervaring, bij voorkeur in informatiewetenschappen of archivistiek.
 • heeft minimum 2 jaar relevante ervaring.
 • kan meteen starten vanaf 6 november 2017.
 • is een kritische denker, een sterke planner én een efficiënte doener.
 • houdt van het opstarten en uitdenken van nieuwe initiatieven, maar vindt het evengoed boeiend om die ideeën en concepten praktisch uit te werken.
 • hecht belang aan samenwerking, goede dienstverlening en het behalen van kwalitatieve resultaten.
 • heeft affiniteit met collecties en/of erfgoedbibliotheken.
 • maakt graag deel uit van een klein, ervaren team en beweegt zich vlot binnen een breder netwerk.

Onze ideale kandidaat:

 • bezit de gevraagde competenties of is bereid deze verder te ontwikkelen.
 • beschikt over een of meer van de onderstaande troeven voor sollicitatie:
  • Kennis van en/of ervaring met het beleid en de praktijk van waarderen
  • Ervaring met projectmanagement
  • Voeling met het beheer van digitale gegevens en databanken
  • Goede technische kennis van o.a. MS Office, Google Apps, …

Ons aanbod

 • We bieden een deeltijds contract (4/5) aan van bepaalde duur (1 jaar) met kans op verlenging. De modaliteiten zijn bespreekbaar. De opdracht wordt verloond volgens het barema A1a van de stad Antwerpen, aangevuld met maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en een sociaal abonnement voor woon-werkverkeer of een fietsvergoeding. Het arbeidscontract volgt het Paritair Comité 329, sociaal-culturele sector. Relevante beroepservaring kan tot maximum 2 jaar in aanmerking genomen worden.
 • Je kan als een van de eersten in Vlaanderen ervaring opdoen in het waarderen van cultureel erfgoed en krijgt de mogelijkheid om de praktijk in erfgoedbibliotheken mee vorm te geven.
 • Jouw bureau staat in hartje Antwerpen, maar je werkt samen met partnerbibliotheken in heel Vlaanderen. Je bouwt contacten uit binnen de bibliotheek- en cultureel-erfgoedsector.

Hoe solliciteren?

 • Stuur vóór 25 september 2017 een uitgebreid curriculum vitae met de vermelding ‘sollicitatie projectmedewerker waarderen’ naar info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be. Beschrijf in jouw mail wat jou aantrekt in de functie en wat je ons te bieden hebt. Op basis van de motivatie en het curriculum vitae wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een eerste gesprek in Antwerpen, vermoedelijk in de week van 2 oktober 2017.
 • Deze functie staat open voor iedereen. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek stimuleert gelijke kansen en diversiteit en werft aan op basis van competenties, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, levensvisie of functiebeperking.
 • Indien je nog vragen hebt over deze vacature, kan je contact opnemen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek via 03 338 87 94 of info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be. Meer informatie over de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vind je op www.vlaamse-erfgoedbibliotheek.be.
 • Voor meer inhoudelijke achtergrond bij de vacature, zie de bijlage.
Bestanden 
 • Nieuwsbericht
 • |
 • 01-09-2017
 • |
 • Tom Swaak (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)