Vacature: Stageplaatsen 'Haute Lecture by Colard Mansion' Openbare Bibliotheel Brugge

Haute Lecture by Colard Mansion - © Musea Brugge

Voor het tentoonstellingsproject 'Haute Lecture by Colard Mansion. Vernieuwing van tekst en beeld in middeleeuws Brugge' zoekt de Openbare Bibliotheek Brugge gedreven stagiairs met (minimale) onderzoekservaring in de geesteswetenschappen en met een excellente beheersing van het Nederlands of Engels.

Project: Haute Lecture by Colard Mansion

In het voorjaar van 2018 organiseren het Groeningemuseum en de Openbare Bibliotheek Brugge de tentoonstelling ‘Haute Lecture by Colard Mansion. Vernieuwing van tekst en beeld in middeleeuws Brugge’.

In deze tentoonstelling wordt ingegaan op de overgang van het geschreven naar het gedrukte boek aan de hand van het oeuvre van de Brugse librariër Colard Mansion (actief c. 1457-1484), die naast manuscripten ook gedrukte boeken produceerde. Omdat Mansion als één van de eersten experimenteerde met gegraveerde illustraties in een gedrukt boek, worden zijn manuscripten en incunabelen benaderd vanuit de context van de bredere artistieke productie in Brugge en de Bourgondische Nederlanden, met nadruk op de vroege prentkunst. De tentoonstelling bestaat uit ca. 160 stukken, voornamelijk incunabelen, manuscripten en prenten, maar ook schilderijen en andere objecten, afkomstig uit ca. 60 instellingen uit binnen- en buitenland. Voor de praktische organisatie van deze tentoonstelling is de Openbare Bibliotheek Brugge op zoek naar stagiairs.

Stageplaats 1

Takenpakket
De stagiair ondersteunt de curatoren van de tentoonstelling in de bruikleenadministratie, de redactie van de catalogus en bloemlezing, en de samenwerking met de scenograaf.

Omkadering
De stagiair werkt in de Openbare Bibliotheek Brugge, specifiek op dit tentoonstellingsproject. De stage is niet vergoed. Daartegenover staat wel een uiterst boeiende ervaring, op een innovatief en divers project, met ruime kans om te netwerken (circa. 60 bruikleengevers, groot wetenschappelijk comité en uitgebreid netwerk auteurs die bijdragen aan de catalogus en bloemlezing).

Profiel
De stagiair kan zelfstandig werken en heeft een excellente beheersing van het Nederlands of Engels. Ervaring met publiekswerking rond erfgoed en met projectmanagement strekt tot aanbeveling. We zoeken een master- of doctoraatsstudent in de geesteswetenschappen, bij voorkeur met interesse in geschiedenis en taal.

Wanneer
De Openbare Bibliotheek biedt een stageplaats aan in de periode van 1 september 2017 tot 31 januari 2018. De precieze stageperiode en het regime worden in overleg vastgelegd.

Gelieve een motivatiebrief en cv voor 1 september 2017 te sturen naar evelien.hauwaerts@brugge.be.

Stageplaats 2

Takenpakket
De stagiair ondersteunt de curatoren van de tentoonstelling in de bruikleenadministratie, de samenwerking met de scenograaf, en met allerhande praktische zaken (bv. ontvangst koeriers bruikleeninstellingen).

Omkadering

Profiel
De stagiair kan zelfstandig werken en heeft een goede beheersing van het Nederlands of Engels. Ervaring met publiekswerking rond erfgoed en met projectmanagement strekt tot aanbeveling. We zoeken een master- of doctoraatsstudent in de geesteswetenschappen, bij voorkeur met interesse in geschiedenis en taal.

Wanneer
De Openbare Bibliotheek biedt een stageplaats aan in de periode van 1 februari 2017 tot 29 juni 2018. De precieze stageperiode en het regime worden in overleg vastgelegd,  maar de kandidaat moet beschikbaar zijn tussen 12 februari en 12 maart, en/of 1 juni en 15 juni 2018.

Gelieve een motivatiebrief en cv voor 1 december 2017 te sturen naar evelien.hauwaerts@brugge.be.

• 07-08-2017
  • Tom Swaak (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)