Historische Drukkerij Turnhout sluit de deuren

Historische Drukkerij Turnhout

Na elf jaar open geweest te zijn voor bezoekers, sluit de Historische Drukkerij Turnhout de deuren. In het privémuseum werd aan de hand van de collectie van Herwig Kempenaers het verhaal verteld van het drukkersambacht doorheen de 19e eeuw en de ontwikkelingen die de industriële revolutie hierop teweegbracht.

Van hobby tot museum

Meer dan twintig jaar geleden startte Herwig Kempenaers met zijn verzameling rond de geschiedenis van de grafische industrie. Wat begon als een hobby, monde uit tot een museum met enthousiaste vrijwilligers die rondleidingen en demonstraties verzorgden. In 2006 werd de Historische Drukkerij publiek toegankelijk en konden bezoekers  machines en drukkersobjecten uit de 19e eeuw ontdekken.

Wegens een verminderde belangstelling van publiek en een gewijzigde werksituatie is het voor de verzamelaar niet langer mogelijk dit privé-initiatief voort te zetten.

Kenniscentrum blijft bestaan

Hoewel de deuren van het museum gesloten zijn, kan er online nog steeds een beroep gedaan worden op deze bijzondere verzameling. Herwig Kempenaers zal de komende maanden verder werken aan het inventariseren en digitaliseren van zijn papieren collectie. De Historische Drukkerij blijft met andere woorden een belangrijke bron van kennis, daarom zal het wel mogelijk zijn voor onderzoekers en andere geïnteresseerden om op afspraak de collectie te raadplegen voor archiefonderzoek.

• 14-04-2017
  • Tom Swaak (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)