Vacature: Directeur - Conservator Bibliotheca Wittockiana

Collectie: Historische, moderne en actuele boekbanden

Bibliotheca Wittockiana - Museum van de Boekband en de Boekkunsten is op zoek naar een directeur - conservator.

Dit museum is hoofdzakelijk gewijd aan de boekbindkunst. Men bewaart er een unieke verzameling boekbanden die een stijlevolutie tonen doorheen vijf eeuwen boekbinden. Naast een museum huist de Bibliotheca Wittockiana ook een boekbindersatelier en een documentatiebibliotheek met o.a. bibliografieën en andere naslagwerken over dat bijzonder studiegebied: de kunst van het boek.

• U houdt ervan om initiatieven te nemen en projecten te coördineren.
  • U beschikt over
    • leiderschapskwaliteiten en een zekere ervaring binnen de materie
    • een goede kennis van het Frans en het Nederlands. U kan vlotjes overgaan van de ene taal naar de andere zowel mondeling als schriftelijk,
    • de nodige ervaring om projecten te realiseren, te coördineren en te beheren, - een masterdiploma liefst in volgende richtingen: geschiedenis, kunstgeschiedenis, museologie, taal- en letterkunde, cultureel management, …,
    • verantwoordelijkheidszin en zin voor initiatief.
  • U bent
    • geïnteresseerd door het boek en de kunst van het boek,
    • flexibel en autonoom,
    • dynamisch en creatief,
    • bereid om af en toe ‘s avonds te werken en in het weekend
    • U communiceert op een doeltreffende manier en u legt gemakkelijk contacten.
  • Extra troeven:
    • een goede kennis van het museumnetwerk te Brussel
    • een goede kennis van het Engels

Functie

Het takenpakket bestaat uit:

• het instaan voor het dagdagelijks beheer van Bibliotheca Wittockiana,
  • de erfgoed- en kunstcollecties beheren: zorgen voor goede bewaaromstandigheden, inventarisatie, toegankelijk maken, enz...,
  • zorgen voor de valorisatie van verzamelingen via tijdelijke tentoonstellingen, publicaties, colloquia, begeleide bezoeken, events, samenwerking met andere musea, enz. …,
  • het instaan voor de communicatie naar het publiek toe: pers, promotiemateriaal, website, ....,
  • het opstarten en opvolgen van projecten rond fondsenwerving bij overheidsinstanties en bij privémecenassen en bedrijven.

Om uw taken zo goed als mogelijk te kunnen uitoefenen:

• zal u een team van 3 personen leiden: een administratief bediende (bibliothecaris en boekhouder), een pedagogisch verantwoordelijke en een dame die zorgt voor het ontvangst,
  • zal u kunnen rekenen op de steun van de Raad van Bestuur van de vzw Bibliotheca Wittockiana, het wetenschappelijk comité en het Fonds Michel Wittock, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Aanbod

Wij bieden u een contract aan van onbepaalde duur onder het GECO-statuut (Gesubsidieerde contractuelen), (www.actiris.be).

Interesse

Uw kandidatuur dient te bestaan uit een motivatiebrief en uw CV. Ze dient ingediend te worden vóór 20 april 2017 bij Bibliotheca Wittockiana, via mail op het adres pgodin@wittockiana.org of via brief: Bemelstraat 23, 1150 Brussel.

• 10-04-2017
  • Tom Swaak (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)