Vacature: directeur Museum Meermanno | Huis van het boek

Museum Meermanno

Museum Meermanno | Huis van het boek is een rijksgesubsidieerd museum met 28 medewerkers, 15 vrijwilligers en een jaarlijks budget van 1,8 miljoen euro. Het museum bevindt zich op een historische locatie, het voormalige woonhuis van Baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848), in Den Haag.

Museum Meermanno is de thuisbasis van het vernieuwde ‘Huis van het boek’, de gezamenlijke propositie van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek. Het Huis van het boek brengt de collecties, ambities en kennis van beide instellingen samen in een netwerkmuseum dat de toekomst van het boek centraal stelt en mensen verbindt rond de culturele, maatschappelijk en historische betekenis van het boek.

Voor het museum zoeken wij een ondernemende, slagvaardige en inspirerende directeur.

De functie

U bent als directeur verantwoordelijk voor alle aspecten van de organisatie; strategie, beleid, inhoudelijk, en beheer van gebouw, collecties, personeel en middelen. U legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht. U vertaalt de visie van het vernieuwde Huis van het Boek, verwoord in het Activiteitenplan 2017-2020, op inspirerende wijze naar concrete tentoonstellingen, randprogrammering en educatieve activiteiten in het museum, online én in het gehele land. U doet dit met een innovatieve blik en in nauwe samenwerking met partners, in de eerste plaats met de Koninklijke Bibliotheek.

U zorgt ervoor dat de organisatie goed is toegerust om haar vernieuwde missie en taken uit te kunnen voeren. U bent schatbewaarder van de collecties van het museum. U richt uw blik in de eerste plaats op de toekomst en de buitenwereld om de collecties en het boek op een vernieuwende manier relevant te maken in de veranderende wereld van boek en kennisoverdracht. U bent in staat om op een creatieve wijze het Huis van boek onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Profiel

U heeft een visie op de veranderende rol van musea, en van boeken en kennisoverdracht in de samenleving. U heeft aantoonbare bestuurs- en managementervaring, ervaring in het museale veld én kennis van het boekenvak, en u bent veranderingsgezind. U bent vertrouwd met cultureel ondernemerschap en u heeft een zakelijk instelling. Uw financiële inzicht en daadkracht helpen het museum zakelijk gezond te laten functioneren. U bent een netwerker die graag samenwerking zoekt met anderen. Heldere communicatie is hierbij voor u vanzelfsprekend. Daarnaast beschikt u over een academisch werk- en denkniveau.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraag minimaal € 4188 en maximaal € 6225 bruto per maand bij een voltijdsdienstverband (36 uur); schaal 14 Museum CAO. Het dienstverband geldt vooralsnog voor de periode van 1 jaar, met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren. Het museum onderschrijft de Code Culturele Diversiteit.

U kunt uw sollicitatiebrief tot 24 februari 2017 schrijven aan vacature@meermanno.nl t.a.v. de voorzitter van de Raad van Toezicht.

• 20-02-2017
  • Sarah Voet (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)