300 jaar oud handschrift voor de Conscience bibliotheek

De vzw Maria-Elisabeth Belpaire schonk een belangrijk handschrift van 300 jaar oud aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het manuscript van kanunnik Petrus Henricus Goos schetst de levensverhalen van de bisschoppen van Antwerpen en van tal van andere geestelijken, en geeft zo een fascinerend overzicht van de geschiedenis van Antwerpen.

Henricus Goos

Petrus Henricus Goos (gestorven in 1725) was eerst verbonden aan de Sint-Jacobskerk in Antwerpen en vervolgens aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Omstreeks 1710 begon hij te werken aan een omvangrijke geschiedenis van het bisdom Antwerpen in de zestiende en de zeventiende eeuw. Toen hij tien jaar later klaar was bedroeg het handschrift twee dikke boekdelen van ongeveer 60 bij 45 cm groot.

Gedetailleerde kaarten

Het werk is prachtig versierd met tekeningen en verbluffende illustraties: naast wapenschilden en portretten van de bisschoppen zien we onder andere een binnenzicht van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en een groot zicht op de Lange Nieuwstraat. Ook van andere kerken zijn er, in kleiner formaat, afbeeldingen of plattegronden opgenomen.

Spectaculair zijn de uiterst gedetailleerde kaarten van de parochies binnen de stad Antwerpen. Daarop worden, naast het stratenplan, kleine plattegronden van verschillende religieuze instellingen weergegeven. Het is de enige bekende, eigentijdse kaart waarop de grenzen van de verschillende Antwerpse parochies te zien zijn .

Gedigitaliseerde versie

Op donderdag 9 februari overhandigde de vzw Maria-Elisabeth Belpaire het handschrift aan schepen Caroline Bastiaens. Daarna werd het veilig opgeborgen in het geklimatiseerde preciosamagazijn van de Consciencebibliotheek. Ook zal het binnenkort worden gedigitaliseerd, zodat het wereldwijd beschikbaar is voor onderzoek, of gewoon om te doorbladeren en te genieten van de prachtige afbeeldingen.

• 10-02-2017
  • Sarah Voet (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)