Een biobaan bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: Judith blikt terug

Judith met foto uit expo 'Boeken met een hoek af'

De voorbije zes maanden werkte Judith als als biobaner bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Tijd om haar eens te vragen wat zij vond van deze periode.

Hoe kwam je bij ons terecht?

Na mijn studies journalistiek en kunstwetenschappen & archeologie bleek het niet gemakkelijk om een job te vinden in de erfgoedsector. Ik had wel ervaring opgedaan door stages en vrijwilligerswerk, maar dit bleek vaak onvoldoende. Na twee jaar werken in een andere sector besloot ik opnieuw te zoeken naar een job die meer binnen mijn interesseveld lag.

Uiteindelijk bleek een biobaan bij de Vlaamse erfgoedbibliotheek de perfecte start! Met deze stage, kan je gedurende 6 maanden professionele ervaring opdoen. Bovendien ontvang je een kleine vergoeding.

Wat heb je bij ons mogen doen?

Ik heb mij voornamelijk gefocust op communicatie en publiekswerking. Toen ik startte, was de voorbereiding van de internationale tentoonstelling Conn3ct in haar laatste stadium. Ik zocht beeldmateriaal voor de interactieve schermen en werkte kleine scenario’s uit voor de screensavers. Eens de tentoonstelling geopend was, werkte ik ook mee aan social media voor de expo. Een gevarieerde start dus!

Voor Flandrica.be, een online galerij met unieke boeken, plaatste ik heel wat links op verschillende Wikipedia pagina’s. Deze moeten bezoekers, die Flandrica.be nog niet kennen, naar de website leiden. Op die manier bereiken we een groter publiek.

De fototentoonstelling Boeken met een hoek af heb ik van begin tot einde mogen coördineren. Een leerrijke ervaring waar ik heel wat bijleerde over de administratieve kant van een tentoonstelling zoals bruikleencontracten en sublicenties. Ook op creatief vlak, met onder andere de fotoselectie en het ontwerp van de publieksgids, heb ik me helemaal kunnen uitleven.

Naast de meer algemene administratieve taken, stond ik ook in voor het klaarzetten van de nieuwsbrief en het plaatsen van nieuwsberichten op de website.

Hoe kijk je erop terug?

Ik heb heel wat opgestoken van mijn tijd bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Heel inspirerend was om te ontdekken hoe een organisatie met een klein team en beperkte middelen op een enorm professionele en creatieve manier zaken realiseren. Daarnaast heb ik meer inzicht gekregen in de complexiteit van het opzetten van projecten en de werking van een vzw. Ook het werken in een klein (maar fijn!) team is leerrijk. Iedereen heeft wel eigen takenpakket, maar moet ook flexibel zijn om in te springen waar nodig.

Tenslotte kan ik nog meegeven dat een biobaan bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek weldegelijk een springplank kan zijn om verder door te groeien binnen de ruim culturele-erfgoedsector. Als ik hier de deur achter mij dichttrekt, kan ik meteen aan de slag bij de gemeente Dilbeek bij het team kennis, technologie en erfgoed!

• 09-02-2017
  • Tom Swaak (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)