Brugs erfgoed in nieuwe online catalogus

Bedrijvigheid in de conservenfabriek van Troffaes - Erfgoedbrugge.be

Met de slogan ‘Beleef erfgoed waar je wil’ lanceerde Erfgoedcel Brugge samen met verschillende Brugse erfgoedpartners de gloednieuwe website www.erfgoedbrugge.be. Het rijke Brugse erfgoed werd de laatste jaren in toenemende mate gedigitaliseerd. Een gemeenschappelijk platform drong zich op.

Erfgoedbrugge.be werd de gezamenlijke stek voor 16 Brugse erfgoedcollecties.Meer dan 392.000 Brugse erfgoedstukken kan je nu via één muisklik eenvoudig doorzoeken. Schilderijen, sculpturen, middeleeuwse handschriften, foto’s, kaarten, archeologische vondsten, historische kranten, ... je vindt het er allemaal.

Divers aanbod

Dankzij www.erfgoedbrugge.be kan je nu al vijf collecties tegelijkertijd verkennen. Op basis van één of enkele trefwoorden zoek je tegelijk in de collecties van Musea Brugge, Beeldbank Brugge, Kaart en Huis, Magis en de historische krantencollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. Ook voor andere verzamelingen kan je op www.erfgoedbrugge.be terecht. De collectie middeleeuwse handschriften van de Openbare Bibliotheek Brugge, de virtuele leeszaal van het Stadsarchief of het Guido Gezellearchief zijn nu ook via deze weg te raadplegen. Stap voor stap zal ErfgoedBrugge.be verder groeien en steeds rijker aan inhoud worden.

Historische krantencollectie

De Openbare Bibliotheek Brugge huisvest een schitterende erfgoedcollectie. Paradepaardje van de bibliotheek op erfgoedbrugge.be is de indrukwekkende collectie historische Brugse kranten. Meer dan 250.000 krantenpagina’s uit de periode 1795-1953 werden ingescand. Dankzij de OCR-technologie (optische tekenherkenning) kan je eenvoudig op trefwoord zoeken in Brugsche Gazette, Gazette van Brugge, ’t Jaer 30, ’t Jaer 70, Journal de Bruges, Journal du Département de la Lys, La Patrie, Stadsbode en De Westvlaming.

• 27-01-2017
  • Tom Swaak (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)