Museum Mayer van den Bergh restaureert Sawalo-handschrift

Evangeliarium van de abdij Saint-Amand © Musea stad Antwerpen

In 1895 kocht ridder Fritz Mayer van den Bergh voor slechts 250 Francs een twaalfde-eeuws evangeliarium, ontstaan in de benedictijnenabdij van Saint-Amand-les-Eaux. Het verluchte handschrift maakt nog steeds deel uit van de handschriftencollectie van het Museum Mayer van den Bergh.

Het evangeliarium is verlucht omstreeks 1160-1200 door een navolger van de Meester van Sawalo. In het laatste kwart van de 12de eeuw bereikte de boekverluchting van het scriptorium van de abdij van Saint-Amand aan de Scarpe (Henegouwen) een hoogtepunt in de productie. Het handschrift bevat canontafels, vier volblad evangelistenportretten en grote verluchte initialen uitgewerkt in zachte kleuren, bladgoud en bladzilver. De evangelistenportretten zijn nauw verwant aan Karolingische modellen uit de negende eeuw.

Conservatieproject

Illuminare - Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst van de KU Leuven begint in oktober 2013 met een grondig onderzoeks- en conservatieproject. Dr. Lieve Watteeuw en Bruno Vandermeulen zullen de komende maanden het manuscript bestuderen, conserveren en digitaliseren. Het team van Illuminare (KU Leuven) werkte al van 1995 tot 2003 samen met het Museum Mayer van den Bergh aan de ontsluiting, conservatie en voorbereiding van de tentoonstelling van het beroemde Breviarium Mayer van den Bergh.

• 31-10-2013
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)