Boeken-EHBO voor erfgoedcollecties Universiteitsbibliotheek Antwerpen

Droogreinigen

Om erfgoedcollecties voor langere termijn beschikbaar te kunnen stellen, moeten deze in goede gezondheid verkeren. Daarom gaat de Universiteitsbibliotheek Antwerpen dit voorjaar van start met het project Boeken-EHBO. Dat moet zorgen voor een algemeen nazicht en eerste conservering van de oude drukken uit de historische collecties en uit de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap.

Het project loopt van maart tot september 2013 en in deze periode worden 1700 oude drukken onder handen genomen. De coördinatie en begeleiding van het project zijn in handen van Marijn De Valk, zelfstandig boekconservator-restaurator uit Middelburg (NL).

Werkwijze

De boeken worden stuk voor stuk van de plank gehaald, schoon gemaakt (drooggereinigd), de schade wordt geregistreerd, de leren banden worden in de leerdressing gezet en daarna worden eenvoudige schades hersteld. Het werk zal uitgevoerd worden door medewerkers van de bibliotheek zelf, vrijwilligers met al enige ervaring op het gebied van boekrestauratie en studenten van de opleiding papierrestauratie van de Artesis Hogeschool in Antwerpen.

Vorig jaar voerde de Openbare Bibliotheek Brugge een vergelijkbaar project uit. Meer hierover leest u in een het artikel 'Boeken-EHBO in de praktijk. Eerstelijnsconservering van erfgoedcollecties in de Openbare Bibliotheek Brugge' dat recent verscheen in META.

• 21-03-2013
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)