KEEP-project: Gebruik emulatoren voor digitale preservering is juridisch mijnenveld

Logo KEEP

Vanaf het moment dat de samenleving digitaal is gaan werken, is er al een probleem: hardware, besturingssystemen, software en dragers zijn elkaar in hoog tempo opgevolgd en oude bestanden zijn niet meer te gebruiken. Wie zijn bestanden niet snel heeft geüpdatet, is de opgeslagen informatie kwijt. Voor particulieren is dat al een probleem (kunt u nog uw Wordstar bestanden openen of uw oude games spelen?) maar voor onderzoekers, bibliotheken en erfgoedinstellingen kan het uitdraaien op het verlies van informatie die in jaren is opgebouwd. Er wordt zelfs al gesproken over de 'dark age'.

De technische oplossing: emulatie

Gelukkig zijn er ook oplossingen. Met emulatie worden oude hardware en software gesimuleerd op een moderne pc, maar dat had tot voor kort heel wat voeten in de aarde. Het Europese project KEEP heeft drie jaar gewerkt aan technische oplossingen om emulatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met het softwarebedrijf Tessella heeft de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek een 'emulation framework' ontwikkeld waarmee het weergeven van een oude omgeving geautomatiseerd verloopt. Vorig jaar was er een testversie beschikbaar, nu is de definitieve verzie er: EF 2.1. Dit framework maakt uitsluitend gebruik van open source emulatoren en rechtenvrije software en is bruikbaar voor zowel organisaties als particulieren. U kunt het Emulation Framework downloaden via http://emuframework.sf.net.

Juridisch mijnenveld

Binnen KEEP is ook onderzocht wat het juridisch kader is waarbinnen digitale informatie mag worden overgezet, bewaard en beschikbaar gesteld. Dit onderzoek heeft een waar mijnenveld blootgelegd. Zo is het in heel Europa niet legaal om data van een oude drager op een nieuwe veilig te stellen, of de beveiliging op een oude drager te omzeilen om data over te zetten. Emulatoren mogen alleen gebruikt worden als ze geen patenten schaden. Het is juridisch dus nauwelijks mogelijk om het digitale erfgoed te bewaren voor de toekomst. Deze problematiek is nu ook tot het Europees Parlement doorgedrongen. Marietje Schaake (Nederlands lid van het EP) zegt dat actie nodig is (klik hier voor haar videoboodschap). Er moet nog heel wat gebeuren willen we een 'digital dark age' voorkomen.

• 16-04-2012
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)