Bouw je eigen boekscanner

Fragment van een handleiding op diybookscanner.org

We wisten al dat sommige mensen met veel plezier hun privé-bibliotheek catalogiseren. Een site als LibraryThing is een online gemeenschap van doe-het-zelfcatalografen, die gebruik maken van professionele technieken zoals copy cataloguing.

Wie zijn boekenhobby nog wat verder door wil drijven, kan eens een poging wagen met het bouwen van een eigen boekscanner. De boekscanners in de handel zijn voor de consument (en veel bibliotheken) onbetaalbaar en goedkope flatbedscanners zijn traag en boekonvriendelijk.

De handige Harry's van deze wereld zitten er daarom niet mee in om zelf iets in elkaar te sleutelen. Voor doe-het-zelf-boekscannen vertrek je van goedkope compactcamera's en gratis software. Met een statief, een lamp, een kartonnen doos en een stuk plexiglas bouw je al een simpel model.

Wie verder wil gaan, kan terecht bij een groeiende gemeenschap van boekscannerbouwers. Die wisselt ontwerpen, tips en zelfs complete handleidingen uit waarmee je een apparaat van professioneel niveau kan realiseren. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van 'Open Hardware'-licentiemodellen en gerecycleerd materiaal.

Toegegeven, het gaat hierbij om gevorderd knutselwerk dat meer vraagt dan een beetje handigheid. Of het resultaat geschikt is voor erfgoedtoepassingen, laten we in het midden. Hoewel sommige scanners er veelbelovend uitzien...

• 08-02-2012
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)