Europeana Libraries: vijf miljoen handschriften, films en teksten uit wetenschappelijke bibliotheken

Logo Europeana Libraries

Onder de vlag van het project Europeana Libraries wordt deze week gestart met het toevoegen aan Europeana van meer dan vijf miljoen digitale objecten uit negentien vooraanstaande wetenschappelijke bibliotheken. Onder de leveranciers zijn enkele van de meest prestigieuze universiteiten en onderzoeksinstituten van Europa, waaronder de Bodleian Library (University of Oxford), Trinity College in Dublin en de Universiteit van Lund. Uit Vlaanderen nemen de K.U. Leuven en de Universiteit Gent deel aan het project. Beide bibliotheken zijn overigens partners van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

De nieuwe items hebben betrekking op vele eeuwen Europese geschiedenis. Ze variëren van foto's van de Spaanse burgeroorlog tot handgeschreven brieven van de filosoof Immanuel Kant. Europeana Libraries maakt veel van deze schatten voor de eerste keer online beschikbaar. Er zullen tevens uitgebreide collecties uit Google Books, scripties, dissertaties en artikels uit open-accesstijdschriften worden toegevoegd aan de vijftien miljoen items die al in Europeana zitten.

Europeana Libraries is niet alleen opmerkelijk vanwege de inhoud die het online zal brengen, maar ook omdat het project wetenschappelijke bibliotheken in de deelnemende landen onder één paraplu brengt bij het ter beschikking stellen van hun materiaal via Europeana. Europeana Libraries wordt ondersteund door de belangrijkste internationale bibliotheekorganisaties: de Conference of European National Librarians (CENL), het Consortium of European Research Libraries (CERL) en de Ligue des Bibliothèques Europeennes de Recherche (LIBER).

• 06-02-2011
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)