KU Leuven organiseert mecenaatsdiner ten voordele van restauratie 'Die alder excellenste cronyke van Brabant'

Boekband van 'Die alder excellenste cronyke van Brabant'

KU Leuven Bibliotheken verwierf onlangs, met de steun van de  B.H. Breslauer Foundation, een bijzonder incunabel uit 1497.  'Die alder excellenste cronyke van Brabant' toont uitvoerig in woord en beeld de genealogie van de Brabantse hertogen, uitgebreid met een presentatie en een geschiedenis van het hertogdom en van zijn heiligen. Het is de eerste kroniek van Brabant in het Middelnederlands en bovendien de eerste gedrukte Brabantse kroniek. Niet alleen is het een volumineus boek van vierhonderd bladzijden dik. Bovendien is het, met zijn bijna honderd houtsneden, een van de rijkst geïllustreerde incunabelen uit de Lage Landen. Maar wat dit exemplaar zo buitengewoon maakt in de vroege boekgeschiedenis, is het imposante uitvouwblad van meer dan twee meter lang.

Alvorens KU Leuven Bibliotheken echter kan uitpakken met deze bijzondere pronkstuk, is een grondige restauratie nodig. Het uitvouwblad heeft erg geleden onder de tand des tijds, de lederen boekband heeft herstelling nodig en enkele katernen moeten opnieuw worden vastgenaaid. De bibliotheek heeft daarom met zorg een unieke culinaire avond, volledig in het teken van de Cronyke, uitgewerkt. De chef-kok van de Faculty Club heeft speciaal voor deze gelegenheid een Brabants menu samengesteld.

Het mecenaatsdiner vindt plaats op 22 november 2018. Inschrijven kan nog tot 19 november.

Meer informatie over de aanwinst en het diner vindt u op de website van de KU Leuven Bibliotheken.

22-11-2018

Faculty Club KU Leuven Bibliotheken

• 07-11-2018
  • Maite De Beukeleer (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)