Nieuwe tentoonstelling 'Baroque Book Design' in het Museum Plantin-Moretus

Schilderij 'De vier filosofen' van Peter Paul Rubens, 1611

In de 16de eeuw ontstonden veel nieuwe soorten boeken. En dat is voor een groot stuk te danken aan uitgevers als de familie Plantin-Moretus. Ze zochten naar manieren om nieuwe kennis en ideeën op papier vast te leggen en te ordenen.  Ze dachten na hoe teksten beter gezet konden worden, hoe beeld en tekst zich tot elkaar verhouden, wat een titelpagina is... Hier ontstond het boek zoals we dat vandaag nog grotendeels kennen.

Balthasar I Moretus zette een volgende grote stap in de ontwikkeling van de boekarchitectuur: hij ging vooraanstaande kunstenaars inzetten voor het boekontwerp. Zo gaf hij Peter Paul Rubens de opdracht om de illustraties voor zijn nieuwe gebedenboeken te verzorgen. Maar ook Erasmus Quellinus, Karel de Mallery, Peeter de Jode en Abraham Van Diepenbeeck leverden ontwerpen voor titelpagina’s en illustraties aan Balthasar Moretus.

Een verhaal over vriendschap en samenwerking

Van 28 september 2018 tot 6 januari 2019 vind je in het Museum Plantin-Moretus de tentoonstelling 'Baroque Book Design, een verhaal over vriendschap en samenwerking'. De tentoonstelling toont de liefde voor het vak van de uitgever. Hoe hij kunstenaar, drukker en vormgever in het verleden en het heden motiveert tot de creatie van een topproduct. Met een lezingenreeks, workshops, collectiebezoeken en atelierbezoeken draagt het museum deze passie verder uit naar de bezoekers. Tijdens Kunstendag voor Kinderen en de Dag van de wetenschap nodigt het Museum Plantin-Moretus ontwerpers en drukkers uit om samen met het publiek aan de slag te gaan.

Bekijk het volledige programma op de website van het Museum Plantin-Moretus.

28-09-2018 - 06-01-2019
  • 28-09-2018
  • Maite De Beukeleer (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)