Haute Lecture by Colard Mansion. Vernieuwing van tekst en beeld in middeleeuws Brugge

Haute Lecture by Colard Mansion

De tentoonstelling voert je mee naar het Brugge van de vijftiende eeuw, de stad van Karel de Stoute en Hans Memling. In die periode is Brugge een kosmopolitische en dynamische stad, bekend om haar boekenproductie. Luxeboeken nemen een centrale plaats in in de internationale handel en de Bourgondische cultuur.

Midden in die boekenwereld staat Colard Mansion, producent van luxeboeken. Aanvankelijk is Mansion de man van fraaie manuscripten, maar al snel legt hij zich toe op het gloednieuwe medium van het gedrukte boek. Mansion drukt de meest schitterende wiegendrukken of incunabelen van zijn tijd, in een ongeziene typografie en heel bijzonder geïllustreerd. Hij drukt vooral Franse teksten die nooit eerder werden uitgegeven.

Die ongeziene schoonheid van Mansions gedrukte oeuvre staat centraal in de tentoonstelling. De incunabelen uit de Openbare Bibliotheek Brugge en de Bibliothèque nationale de France worden aangevuld met exemplaren uit tal van bibliotheken van over de hele wereld. Nooit eerder werd zo een groot aantal wiegendrukken van Mansion samengebracht in één tentoonstelling.

Colard Mansions werk verbindt traditie en vernieuwing en omvat naast drukken, handschriften en miniaturen ook prenten. Tijdens de tentoonstelling maak je kennis met de atelierpraktijken van Colard Mansion en die van kopiisten, prentmakers en andere kunstenaars.

De tentoonstelling biedt inzicht in Mansions verpletterende oeuvre. Maar de man achter dat alles geeft zijn geheimen niet prijs. Zo blijft zijn samenwerking met de eerste Engelse drukker William Caxton onduidelijk. En ook wat er na 1484 met Colard Mansion is gebeurd, blijft een mysterie. Even plots als hij in Brugge opdook, verdween hij er. Niemand weet waar hij vandaan kwam, niemand weet waarheen hij vluchtte. Kunnen zijn boeken dit raadsel oplossen?

De tentoonstelling ‘Haute Lecture by Colard Mansion’ neemt je mee op reis naar een bruisende wereldstad, waar nieuwe boeken voor een nieuwe wereld werden gemaakt. Spendeer de namiddag in het Brugge van de vijftiende eeuw, en keer terug met een schat aan verhalen.

01-03-2018 - 03-06-2018
  • 26-02-2018
  • Dieter Tanghe (Openbare Bibliotheek Brugge)