Tentoonstelling: Hugo Claus. Achter vele maskers

Foto van detail van een handgeschreven brief

Op 17 maart 2018, tien jaar na de dood van Hugo Claus, opent in het Letterenhuis de tentoonstelling Hugo Claus. Achter vele maskers. Curator Hilde Van Mieghem maakt een eigenzinnige keuze uit het enorme literaire archief van Claus. Ook BOZAR, Maurice Verbaet Center, Cinema Zuid, Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, DE Studio, Behoud de Begeerte en deBuren zorgen mee voor een gevarieerd programma met tentoonstellingen en voorstellingen om Claus te herdenken.

De bezoeker ontdekt (opnieuw) de rijkdom en veelzijdigheid van het werk van Hugo Claus en beleeft zijn niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. En vangt een glimp op van de man achter de vele maskers.

Werk & Leven

De expositie neemt de bezoeker mee door leven en het oeuvre van Claus, van de vroegste verzen van de zestienjarige Hugo C. van Astene tot de allerlaatste, onvoltooide geschriften. Je krijgt een inkijk in het schrijfproces en ontdekt de verschillende fases ervan: hoe de roman De verwondering groeit van aantekeningen en plannen via de verschillende stadia van het handschrift tot het definitieve resultaat.

Verder wordt het verband gelegd tussen realiteit en fictie, door een confrontatie van dagboekaantekeningen met scènes uit bijvoorbeeld Het jaar van de kreeft. Volledige manuscripten van De Oostakkerse gedichten en Schola Nostra kunnen in digitale versie worden doorbladerd en bekeken.

Oorlog & Liefde

Hoofdthema’s van de tentoonstelling zijn Oorlog & Liefde. De laatste wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op Claus en bleef opduiken in zijn werk, tot in zijn laatste gedichten. Daarnaast is er de grote invloed en de niet te miskennen impact die vrouwen en liefde op hem hadden.

De Tijd

De tentoonstelling is chronologisch onderverdeeld in vier hoofdstukken, die harmonisch in elkaar overlopen. In de jeugdjaren (1929-1949) zoekt de schrijver zijn identiteit en legt hij zijn thema’s vast. Met zijn eerste vrouw Elly Overzier beleeft Claus ‘de jaren van verwondering’ (1949-1969), waarin hij als schrijver tot bloei komt. In het derde deel (1969-1980) verwerkt Claus twee minder gelukkige liefdes, om het vierde deel (1980-2008) in te zetten met zijn magnum opus Het verdriet van België. Hij verhuist naar Antwerpen en trekt zich met zijn tweede vrouw Veerle de Wit een tijdlang terug in de Provence.

Het Archief

Een caleidoscoop van foto’s laat de publieke figuur en de privépersoon zien, uitvergrote tekstfragmenten tonen de taalkunstenaar. En ook in Claus’ films, toneelstukken en verfilmde scenario’s staat de rijke taal centraal. Uiteraard komt de schrijver ook zelf aan het woord in een selectie uit de vele videofragmenten.

Zie de website van het Letterenhuis.

17-03-2018 - 01-07-2018

Tickets: €5 | €3 | gratis

• 26-09-2017
  • Tom Swaak (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)