Lezing: De boekminnende elite in laat-middeleeuws Vlaanderen

Foto van handschrift

Verluchte handschriften met volkstalige teksten werden in de late middeleeuwen gemaakt voor de adellijke elite. In Vlaanderen nam de bibliofiele mode bij de adel een enorme vlucht rond het hof van de Bourgondische hertogen. In deze tijd zetten zich ook verschillende veranderingen door: sommige leden van de stedelijke elites begonnen de adel na te volgen en ook verluchte handschriften te bestellen. Bovendien werden er vanaf de jaren 1470 voor het eerst ook geïllustreerde boeken gedrukt.

De lezing van Hanno Wijsman (Institut de Recherche et d’Histoire des Textes (IRHT-CNRS), Paris) zal een rijk geïllustreerd beeld schetsen van deze prachtige bibliofiele objecten en het boekenbezit van een aantal Brugse bezitters specifiek toelichten.

08-02-2018

Vriendenzaal Groeningemuseum (Dijver 12)

15u

Gratis - zonder inschrijven