Xtra small. Miniatuurboekjes in Museum Meermanno

Open kast met allerhande miniatuurboeken

Museum Meermanno toont meer dan driehonderd miniatuurboekjes in de kleine, maar fijne tentoonstelling ‘Xtra small’.

Wat is een miniatuurboekje?

Miniatuurboekjes passen in je handpalm, soms zelfs op je vingertop. Voor boekbinders en drukkers is het kleine formaat een uitdaging. Het is een manier om hun kunde en handvaardigheid te etaleren. En dan vereist een echt mooi miniatuurboekje naast heel veel vakmanschap ook veel creativiteit, smaak en verfijning in ontwerp en de gebruikte motieven en materialen.

De miniatuurcollectie van Meermanno

Museum Meermanno bezit van oudsher een grote collectie van deze boekjes, waarvan het Bloemhofje uit 1673 wel heel bijzonder is. Maar ook veel moderne exemplaren maken deel uit van de collectie. Deze werd in 2012 drastisch uitgebreid met de Bibliotheca Thurkowiana Minor. Dat is een miniatuurbibliotheek die ook nog eens 1.550 boekjes herbergt, waaronder zelfs een miniatuurkleitablet uit 1800 voor Christus.

Tentoonstelling ‘Xtra small’

In de tentoonstelling ‘Xtra small’ toont het museum deze collectie waaraan zeer recent nog eens 120 unieke exemplaren zijn toegevoegd. Dat zijn de inzendingen voor de International Minature Bookbinding Competition 2017 die de Stichting Handboekbinden samen met Uitgeverij de Buitenkant en Museum Meermanno eind 2016 uitschreef. De deelnemers ontvingen daarvoor de katernen van het door Liz Waters in het Engels vertaalde verhaal ‘The Island’ van Geert Mak. De Amsterdamse kunstenaar Max Kisman maakte de illustraties. De boekjes moesten voldoen aan de zogenaamde. Bondy-norm, dat wil zeggen dat ze maximaal 76.2mm hoog, breed en dik mochten zijn.

Alle inzendingen zijn staaltjes van toewijding en vakmanschap en ze komen uit alle delen van Europa, Canada en Noord-Amerika, China, Japan, Australië en Nieuw Zeeland.

Rondleidingen, kijkje in de bibliotheek en workshops

Het museum organiseert een reeks van activiteiten. Iedere woensdagmiddag in oktober opent de conservator de miniatuurbibliotheek van Thurkow en toont hij bijzondere en geheime , verstopte boeken. Tijdens de Haagse Museumnacht kunt u mee met minirondleidingen. Kijkt u voor meer activiteiten op de website.

Details
Datum 
03-10-2017 - 07-01-2018
  • Agendabericht
  • |
  • 20-09-2017
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)