Nottebohmlezing 'Vluchtig maar onuitwisbaar' (Laura Deschepper)

Tekstballon 'Ik wil sporen uit mijn verleden kunnen wissen'

Communiceren anno 2016 is een wereld van verschil met enkele decennia geleden. Deze lezing werpt licht op ‘de jeugd van tegenwoordig’, namelijk: de millennials. Wie is de millennial en op welke manier gaat die om met sociale media? 

Het gros van de jongeren (en anderen) gebruikt vandaag smartphones en sociale media. Veel materiële vormen krijgen heden ten dage een virtueel alternatief. Zo zijn de gids en gps nu standaard applicaties op een mobiele telefoon. Fotoalbums neem je nu in je broekzak mee en worden om de zoveel tijd geback-upt. Ook sociale interacties veranderen door de virtualiteit.  Je ‘soulmate’ vinden kan tegenwoordig ook door naar links of naar rechts te swipen op de dating-app Tinder. Wat gemakkelijk, wat snel?

De millennials zijn opgegroeid met het internet, en zijn de eerste ontdekkers én gebruikers van sociale media. Zij communiceren op een ander manier dan de digital immigrants. Om dit verder te contextualiseren zal de lezing ook ingaan op het begrip ‘reële virtualiteit’ van Manuel Castells en ‘aura’ van Walter Benjamin. Hieruit wordt teruggekoppeld naar de millennial en zijn zelfperceptie, de interactie met anderen en het globaal effect op communicatie an sich. Tot slot wordt ook vanuit de millennial een blik geworpen op de buitenwereld, zij het virtueel, zij het reëel.

Laura Deschepper (1992) is zelf een millennial en gebruiker van tal van sociale media. Ze heeft een master in Theater- en Filmwetenschappen en studeert nu de master in Cultuurmanagement. Na haar taal- en letterkundeopleiding besloot ze om theorie aan praktijk te koppelen. Sindsdien werkt ze projectmatig in de podiumkunstensector en finaliseert ze haar eindwerk over digitale communicatie in Waaslandse cultuurcentra. Momenteel is ze de zakelijke coördinator van het Brusselse podiumkunstenfestival Bâtard. 

Meer informatie vindt u op de website van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Nottebohmlezingen over de impact van sociale media

Dit voorjaar belichten de Nottebohmlezingen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verschillende bedreigingen of opportuniteiten van sociale media. Ze vormen een mooie inleiding op de tentoonstelling 'Conn3ct: impact van drukpers en sociale media' die in de zomer te zien is in de Antwerpse bibliotheek.

Details
Datum 
12-03-2017
  • Agendabericht
  • |
  • 02-03-2017
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)