Tentoonstelling 'Conn3ct: impact van drukpers en sociale media' (Den Haag)

Ticketjes waarop bezoekers hun waardering voor de expo achterlaten

Vanaf 24 februari tot 21 mei 2017 is de tentoonstelling ‘Conn3ct: impact van drukpers en sociale media’ te zien in Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek creëerden samen deze interactieve rondreizende expositie.

Oude boeken en nieuwe media

Sociale media zijn volwassen geworden en niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zijn de hele dag bij ons op smartphone of tablet, waardoor we in voortdurend contact staan met de belevenissen en ideeën van anderen. Met mensen die we in het echt kennen of alleen online. Een revolutie in mediagebruik en in communicatie.

Man voor groot scherm met socialemediaberichten

Vijfhonderd jaar geleden werd ook een nieuw medium volwassen: het gedrukte boek. Voor het eerst konden geleerden, politici en andere geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden, veel sneller dan in brieven of handgeschreven boeken. En deze ideeën bereikten in kortere tijd veel meer mensen.

Wat is de link tussen Erasmus en socialemediagebruikers?

Conn3ct laat bezoekers spelenderwijs ontdekken wat Erasmus en Twitteraars met elkaar gemeen hebben. Er liggen 67 vroeg-zestiende-eeuwse boeken en er zijn interactieve installaties die samen in negen thema’s de overeenkomsten tussen de beide media laten zien. De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstelling en delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expositie opvallend tastbaar.

Waar is Conn3ct nog te zien?

• 25.02.2017 – 21.05.2017: Den Haag, Museum Meermanno
  • 22.06.2017 – 17.09.2017: Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
  • 14.10.2017 – 29.04.2018: Hasselt, Provinciale Bibliotheek Limburg

Voor meer informatie: conn3ct.media.

Zestiende-eeuws boek met ernaast de mogelijkheid om via een kaartlezer te stemmen voor een mening ('Ik laat graag zien wat ik allemaal lees en bekijk')

24-02-2017 - 21-05-2017
  • 01-02-2017
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)