Voordracht 'Campmans en De Visch. De Brugse Duinenabdij en haar bibliotheek in de 17de eeuw'

De Brugse Duinenabdij

In de zeventiende eeuw verhuisde de Duinenabdij onder leiding van abt Bernard Campmans (+1642) van Koksijde naar Brugge. Campmans was er de bouwheer van een nieuwe abdij langs de Potterierei (het huidige Grootseminarie). De bibliotheek in de Brugse abdij werd uitgebouwd door de historicus en bibliothecaris Carolus de Visch (+1666). Campmans en De Visch maakten de Duinenabdij tot een intellectueel centrum van Europees formaat. De bibliotheek van toen bleef nog grotendeels bewaard. De collecties boeken en handschriften bevinden zich vandaag in de Openbare Bibliotheek Brugge en het Grootseminarie. Het gaat om o.a. boeken met aantekeningen van De Visch en/of ingebonden in opdracht van abt Campmans (de zgn. Campmansbanden).

Een boeiende dubbellezing over de geschiedenis van de Duinenabdij en haar indrukwekkende verzamelingen handschriften en gedrukte boeken. Door Noël Geirnaert, ere-hoofdarchivaris en Sara Broucke, historica.

Donderdag 19 januari 2017

om 20 uur in de leeszaal van Hoofdbibliotheek Biekorf

€ 5 (Vrienden Biekorf gratis) - zonder inschrijven

i.s.m. De Vrienden van de Biekorfbibliotheek vzw