Tentoonstelling 'Reinaert de Vos. De boekencollectie van Philippe Proost in de kijker'

Reynaert den vos - copyright Liberaal Archief

Toen Willem die Madocke maecte rond 1260 zijn dierenepos Van den vos Reynaerde schreef kon hij onmogelijk vermoeden dat zijn verhaal tot vandaag zo dikwijls bewerkt en herdrukt zou worden, en zovele andere auteurs in binnen- en buitenland zou inspireren.

Philippe Proost is al decennialang een gepassioneerd verzamelaar van alles wat met Reinaert te maken heeft. Zijn collectie telt een 600-tal boeken, waarvan een boeiende selectie te zien zal zijn in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief.

Het oudste werk is Engelstalig: een History of Reynard the Fox, verkocht door Edward Brewster in zijn boekhandel in de schaduw van St Paul's Cathedral in Londen, 1701. Daarnaast geeft de verzameling een mooi overzicht van de schrijvers die zich in de loop der tijden op het Reinaertverhaal hebben toegelegd (Johann Wolfgang von Goethe, Jan Frans Willems, Julius De Geyter, Stijn Streuvels,…) en de illustratoren (Wilhelm von Kaulbach, Gustave Van de Woestijne,…).

In de collectie Proost komt het vossenverhaal ook terug in de vorm van kinderboeken en stripverhalen, en ook in affiches, film en muziek.

De tentoonstelling in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief loopt van donderdag 24 april tot vrijdag 11 juli en is vrij te bezoeken van maandag tot vrijdag van 9 tot 17u. Op Erfgoeddag, zondag 27 april, van 10 tot 18u.

24-04-2014 - 11-07-2014

Expo Reinaert de vos. De boekencollectie van Philippe Proost in de kijker

van 24 april tot 11 juli 2014

Liberaal Archief (Blauwe Zaal)
Tel: 09/221 75 05
e-mail: info@liberaalarchief.be

Vrij te bezoeken van maandag tot vrijdag van 9 tot 17u.
Op Erfgoeddag, zondag 27 april, van 10 tot 18u.

Liberaal Archief
Kramersplein 23
9000 Gent

9 tot 17u