Vorming 'CEST-richtlijnen voor beheerders van digitale collecties: REGISTREREN' [Traject 'Duurzaam Digitaal Beheren' | Module 2]

Logo CEST

In bibliotheken, archieven en musea is een goede registratie van de collectie een absolute voorwaarde voor professioneel collectiebeheer en ontsluiting van de collectie voor het publiek. Maar hoe zorg je ervoor dat deze registratie efficiënt wordt gepland en uitgevoerd? En welke metadatastandaarden moet je respecteren om vindbaarheid en uitwisselbaarheid te optimaliseren? En welke hulpmiddelen zijn hiervoor beschikbaar? Tijdens deze introductie worden de CEST-richtlijnen voor het beschrijven van erfgoedcollecties nader toegelicht.

Doelgroep

Verantwoordelijken voor informatiebeheer van erfgoedcollecties, die verder willen kijken dan de grenzen van hun eigen organisatie. Deze module is niet bedoeld als inleiding in objectregistratie, archiefbeheer of catalografie  - wel een introductie in methoden en middelen die de traditionele grenzen tussen bibliotheek, archief en museum overschrijden.

Leerdoelen

• Inzicht in de beschikbare beschrijvingsstandaarden voor erfgoedcollecties.
  • Onderscheid maken tussen de verschillende soorten beschrijvingsstandaarden.
  • Opzetten van een registratieplan voor erfgoedcollecties.
  • Kennismaken met instrumenten om de kwaliteit van registratie te optimaliseren.
  • Overzicht van enkele softwarepakketten voor registratie.

Modulair vormingstraject 'Duurzaam Digitaal Beheren'

Deze vorming maakt deel uit van het Modulair vormingstraject Duurzaam Digitaal Beheren. Met het organiseren van dit vormingtraject proberen FARO en PACKED vorm te geven aan het realiseren van de doelstellingen van het Platform Digitale Duurzaamheid.

10-09-2013 - 15-10-2013

Deze module wordt in elk van de Vlaamse provincies georganiseerd:

• Dinsdag 10 september  2013, 9.00 - 12.00 uur, Letterenhuis, Antwerpen
  • Dinsdag 24 september 2013, 9.30 - 13.00 uur, FARO, Brussel
  • Dinsdag 1 oktober 2013, 9.00 - 12.00 uur, Openbare Bibliotheek, Brugge
  • Dinsdag 8 oktober 2013, 9.00 - 12.00 uur, Amsab-ISG, Gent
  • Dinsdag 15 oktober 2013, 9.00 - 12.00 uur, Stadsarchief, Hasselt
Inschrijven

Tijdig inschrijven is gewenst. Het maximum aantal deelnemers is 10. Een cursussessie zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers. Inschrijven voor een sessie doet u via de links hierboven.

• 10-08-2013
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)