Damme toont oudste Uilenspiegelfragment

Titelblad "Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel"

In het Uilenspiegelmuseum in Damme loopt vanaf 29 juli de internationale tentoonstelling "unFASSbar - Niet te vatten! - Uilenspiegel 500 jaar actueel". Blikvanger zijn de zestien bewaarde bladen van de ongebonden eerste druk uit 1510 of 1511, die voor het eerst sinds vijf eeuwen worden geëxposeerd.

De verhalen van Uilenspiegel zijn voor het eerst omstreeks 1500 opgeschreven, vermoedelijk door Hermann Bote, stadsklerk in Braunschweig. In 1510 of 1511 drukt Johannes Grüninger in Straatsburg het boek "Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel" dat hij op de boekenbeurs in Frankfurt en Leipzig aanbood. Een fragment van dit boek wordt in Damme getoond. Het boek wordt een topper en tussen 1525 en 1547 verschijnt in Antwerpen de eerste Nederlandstalige versie.

In België kreeg Tijl Uilenspiegel hernieuwde belangstelling met het verschijnen in 1867 van het boek "La Légende et les aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d’Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays des Flandres" van Charles De Coster. Daarin wordt Uilenspiegel in Damme geboren. De tentoonstelling is te zien tot 6 november in het Uilenspiegelmuseum te Damme.

29-07-2011 - 06-11-2011
  • 29-07-2011
  • Eva Wuyts (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)