Tentoonstelling 'Nieuws op straat. Marskramers en hun handel'

Marskramer biedt zijn waar aan

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Nationaal Archief wijden een tentoonstelling aan markante marskramers en hun rol in de nieuwsverspreiding in het verleden, in hun gezamenlijke expositieruimte De Verdieping van Nederland in Den Haag. U kunt er gaan kijken naar uiteenlopende voorstellingen van boek- en prentverkopers, liedjeszangers en omlopers.

Eeuwenlang werd nieuws verspreid door zogeheten marskramers, vaak kleurrijke figuren, die in hun regio bekend stonden als de belangrijkste verspreiders van nieuws en vermaak. Met een mand of korf gingen zij op stap om almanakken, pamfletten en ander drukwerk te verkopen. Ook kwamen ze regelmatig in aanvaring met justitie: zo bewaart het Nationaal Archief het verslag van het verhoor van een marskramer die in 1768 terechtstond omdat hij erotische boekjes verkocht, maar ook – voor 15 cent per stuk – condooms.

Gastconservator voor de tentoonstelling is Jeroen Salman (Universiteit Utrecht), die projectleider is van het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek gefinancierde project 'Marskramers en de verspreiding van het gedrukte woord'.

Meer informatie vindt u op de website van De Verdieping van Nederland.

08-10-2010 - 24-02-2011
  • 04-10-2010
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)