Tentoonstelling 'Jan I Moretus en de strijd om de Plantijnse privileges'

Portret van Jan I Moretus door Peter Paul Rubens

Meesterdrukker en uitgever Christoffel Plantijn was de nummer één van de zestiende-eeuwse drukkerswereld en had zijn drukkerij/uitgeverij uitgebouwd tot de grootste en belangrijkste in Europa.

Hij wilde dat zijn levenswerk na zijn dood verder zou gezet worden door Jan I Moretus, zijn schoonzoon en trouwe rechterhand, die al sinds zijn veertiende bij hem in dienst was. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Jan I Moretus zag zich plotseling verwikkeld in een felle concurrentiestrijd die op diverse fronten gevoerd werd. De andere erfgenamen wilden de winstgevende Officina Plantiniana niet aan hun neus laten voorbij gaan.

Terwijl Jan I Moretus alles op alles zette om tot een billijke overeenkomst met zijn schoonbroers te komen moest hij zich ook verdedigen tegen zijn concurrenten-uitgevers. Zij hoopten de privileges van aartsdrukker Plantijn voor het drukken van bepaalde bijbelse, liturgische en andere teksten voor de neus van Jan I Moretus weg te kapen.

Op 22 september 2010 is het precies 400 jaar geleden dat Jan I Moretus (of Jan Moerentorf) in 1610 overleed. De tentoonstelling duikt in zijn twintig jaar durende strijd en laat aan de hand van originele archiefstukken zien hoe Jan I Moretus stand hield in de woelige storm.

Het verhaal heeft alle ingrediënten van een spannende bedrijfsthriller, met intriges, spionage, rechtszaken en geslepen lobbyisme in geheime achterkamertjes. Jan I Moretus manifesteerde zich als nieuwe sterke leider van de Plantijnse uitgeverij en kon uiteindelijk de monopoliepositie vrijwaren. Hij liet een gezonde en succesvolle Officina Plantiniana na aan zijn eigen zonen, die het generatie na generatie, tot drie eeuwen lang in bedrijf konden houden.

Meer informatie vindt u op de website van het Museum Plantin-Moretus.

16-10-2010 - 16-01-2011
  • 27-08-2010
  • Eva Wuyts (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)