Fototentoonstelling 'Boeken met een hoek af'

Campagnebeeld 'Boeken met een hoek af'

De fototentoonstelling ‘Boeken met een hoek af’ is een initiatief van de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek om het brede publiek te laten kennis maken met de verschillende soorten schadebeelden die boeken kunnen hebben.

Opzet

Het betreft een reizende tentoonstelling met zesentwintig verrassende beelden die tonen hoe boeken kunnen lijden én waarin we tips geven voor de boekenliefhebber om eigen boeken goed te bewaren. De tentoonstelling zal de komende jaren op verschillende locaties gratis te bezoeken zijn.

‘Boeken met een hoek af’ werd opgesteld op basis van de Schadeatlas bibliotheken, in 2014 gepubliceerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek om bewustzijn te creëren en kennis te verspreiden rond collectiezorg. De fototentoonstelling kan als een verlengde hiervan gezien worden.

Inhoud

Onze bibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Ze stellen iedereen in staat om kennis te vergaren over ons verleden, of om plezier te beleven aan verhalen uit vervlogen tijden. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor toekomstige generaties. Deze waardevolle erfstukken zijn kwetsbaar en zelfs recente publicaties blijven niet vanzelf in goede staat en raadpleegbaar.

Achter de schermen is een team van behoud en beheer druk in de weer met het beschermen, stofvrij maken, herstellen en zuurvrij verpakken van talrijke handschriften, boeken en periodieken. Via ‘Boeken met een hoek af’ wordt dit essentiële element in de zorg voor erfgoed even in de verf gezet. Het brede publiek maakt kennis met diverse vormen van schade aan materialen waar bibliotheekmedewerkers mee te maken krijgen. Brand, verzuring, stof, scheuren en zelfs schimmel vormen allen een bedreiging voor ons collectief geheugen.

Naast enkele zeer ernstige gevallen, zoals verzuring of inktvraat, tonen we ook meer herkenbare kwalen zoals een kapotte boekband. Deze lichte kwalen zal de bezoeker misschien herkennen uit zijn eigen boekenkast. Zo kunnen bijvoorbeeld stof, vocht of temperatuurwisselingen, het begin vormen van onomkeerbare schade. We geven daarom ook enkele tips & tricks mee om zorg te dragen voor de eigen bibliotheek. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Reserveer nu

Archieven, bibliotheken, cultuurcentra en andere instellingen of organisaties die interesse hebben om deze tentoonstelling te programmeren kunnen de informatiebrochure met alle voorwaarden opvragen. Wie ‘Boeken met een hoek af’ wil reserveren of meer informatie wenst kan contact opnemen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, via info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be – 03 338 87 92.

PlaatsPeriode
Provinciale Bibliotheek Limburg 23 april tot 20 mei 2017